S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 10. julij 2018

VRNITEV ODPISANIH

Vsako leto člani Dolenjske sekcije DOPPS opravimo kar nekaj popisov ptic. Najbolj negotovo se zadnjih nekaj let odpravimo na teren, ko popisujemo, ali bolje rečeno, iščemo zadnji par še gnezdečega črnočelega srakoperja.


Na veliko veselje nas je na lanski lokaciji, med Zameškim in Mršečo vasjo, pričakal lanski znanec.


Lani sta bili prav tu obročkani dve odrasli ptici. Opazovan pa je bil še najmanj en odrasel osebek. Tudi letos smo nato med prvim in drugim popisom opazovali več odraslih ptic.


Na drugem popisu smo potrdili najmanj tri gnezdeče pare. Dva sta gnezdila na hrastih, eden pa, zanimivo, na vrbi. Medtem ko sta para na hrastih že hranila svoje mladiče, je par na vrbi še valil.


Speljanih je bilo vsaj 11 srakoperjev v treh gnezdih. Sumljivo gnezditveno obnašanje je bilo moč opazovati še na tretjem hrastu v vasi, ko je ptica branila svoj teritorij. Žal pri tako velikem zračnem prometu, ki so ga izvajali srakoperji na tako majhnem območju, gnezdenja četrtega para ne moremo potrditi.


Srakoperji so se raztepli po območju. Samo želimo si lahko, da bi tudi naslednje leto ta vas gostila te, pri nas tako redke, popotnike.

Ni komentarjev:

Objavite komentar