S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 23. december 2018

ZIMSKI GOSTJE

Z začetkom prave zime, tako koledarske kot vremenske, v naše kraje pridejo zimski gostje. V največjem številu so to vodne ptice, ki pri nas prezimujejo na večjih vodnih površinah. Odkar v Brežicah obratuje nova hidroelektrarna, je nam najbližja lokacija za opazovanje vodnih ptic brežiška akumulacija.


Za ribe in za verjetno še koga ne tako fascinantna je trenutno 500 glava jata kormoranov, ki se zadržuje na območju Vrbine. Potem so med najštevilčnejšimi race mlakarice in kreheljci, sledijo jim sivke, nekaj manj je čopastih črnic, nato so tu številni še čopasti in mali ponirki, žvižgavke, manj je konopnic. Liske se zadržujejo v gramoznicah.


Gotovo nekaj 100 je tudi labodov, ki se zjutraj zadržujejo na okoliških njivah, potem pa se odpravijo na vodo v akumulaciji. Tudi sive gosi se rade prehranjujejo na požetih koruznih poljih.


Med sivimi gosmi se običajno skrivajo tudi manj številne beločele gosi, ki so nekoliko manjše, odrasle pa še progaste po trebuhih in z belino na "čelu". Za fotografiranje na zadrževalniku je navadno vse predaleč, razen če uspeš presenetiti kakšno ptico blizu nasipa in jo potem "ustreliš" običajno od zadaj. Spodaj mladostna beločela gos.


Poleg tudi številnih galebov se na zadrževalniku najdejo tudi bolj eminentni gostje, v manjšem številu, seveda. V začetku decembra se je tu dalo opazovati belolisko. Veliko bolj pogoste so velike žagarice. Med sivkami je bil opažen samček tatarske žvižgavke. Med ponirki sta bila dva zlatouha in najmanj eden črnovrati ponirek.


Večina redkejših vrst je bila tako daleč, da se ni dalo narediti niti posnetka skozi spektiv. Polarni slapnik (na fotografiji zgoraj) je za razliko od vseh ostalih ptic kraljeval v opuščeni zaliti gramoznici, medtem ko se je rdečgrlni slapnik skrival med množico ostalih ptic v zadrževalniku.

Vse kaže, da bo bližajoče se štetje vodnih ptic (IWC) v sredini januarja tudi letos zelo zanimivo. Če bo zima še kaj bolj pokazala zobe, toliko bolje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar