S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 11. oktober 2024

ČEBELAR Merops apiaster

Od moje zadnje objave, posvečene samo čebelarjem, je minilo že več kot deset let. Zato se mi zdi primerno, da jim zopet posvetim nekaj svojega časa in zapišem par besed. Nekaj gnezdišč, kjer sem takrat opazoval čebelarje, je danes že pozabljenih. Pa ne zato, ker čebelarjem tam ne bi bilo več všeč, temveč zato ker smo si ljudje zamislili, da bo tam za nas nastalo kaj bolj pomembnega.

Prav načrtno čebelarjev tudi fotografiral nisem vsaj 10 let. Sem pa redno obiskoval določene lokacije in spremljal številčnost njihovih kolonij. Čebelar je izredno lepa in atraktivna ptica, predvsem zaradi njegove barvitosti. V tem smislu se je zelo težko odločiti, kdo je lepši, čebelar ali vodomec, recimo.

Oba, čebelar in vodomec, sta pogosto tarča fotografskega objektiva. Še posebej čebelar je v večini primerov fotografiran prav v svojem gnezdišču in upam da, vsaj v večini primerih, iz za to postavljenih opazovalnic, kot je na primer v peskokopu Župjek na Bizeljskem.

Tudi sam se letos nisem mogel upreti skušnjavi in na spomladanskem obhodu gnezdišč naredil nekaj posnetkov teh čudovitih bitij. Verjamem, da sem bil na obisku dovolj diskreten in obljubim, da se naslednjič takole srečamo šele čez 10 let.

Predvsem pa si želim, da se čez 10 let res srečamo prav na tej lokaciji.


TEHNIKA: Olympus OM-1, OLYMPUS M. 100-400mm F5.0-6.3, časi zaklopa 1/2000 - 1/5000 s, zaslonka f/7.1, ISO 800, DxO PhotoLab, Photoshop.


Ni komentarjev:

Objavite komentar