S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

ponedeljek, 10. januar 2011

VODNE PTICE POZIMI

Zima je čas, ko se na naših večjih vodnih površinah zbirajo ptice, ki pri nas prezimujejo. V mrzlih zimah, ko so vsa manjša jezera in ribniki zamrznjeni, se na nezamrznjenih jezerih zbira veliko število vodnih ptic.

Zbiljsko jezero ob sončnem vzhodu.

Kjer so jezera del urbanega okolja, ali pa so okrog njih speljane sprehajalne poti, pogosto najdemo opozorilne table z navodili, da se prosto živečim pticam ne približujemo preveč, jih ne vznemirjamo in jih ne hranimo. Na zbiljskem jezeru pa je verjetno hranjenje ptic del dolgoletne tradicije. Tu so ptice navajene ljudi in fotografiranje bo mačji kašelj. Ptice bomo lahko fotografirali zelo od blizu kot tudi v letu.

 Čopasta črnica Aythya fuligula

Labod grbec Cygnus olor

Labodova noga

Na manj obiskanih jezerih nam ptice ne bodo pustile tako blizu, a lahko kjub temu naredimo zanimive skupinske posnetke:

Mlakarice na ledu Anas platyrhyncos

Črne liske Fulica atra

Čopaste črnice Aythya Fuligula

Čopaste črnice Aythya Fuligula

Sivke Aythya ferina

Velika kormorana Phalacrocorax carbo

Duplinske kozarke Tadorna tadorna

NASVET
Jezera pozimi obiščite tudi v zgodnjih jutranjih urah, ko se sončni žarki prebijajo skozi jutranje meglice in nastale bodo zanimive fotografije. Pticam na vodi se boste težko približali, lahko pa uporabite trik, ki ne uspe prav vedno: ptice ki se potapljajo opazujte od daleč in izkoristite njihov potop, in se jim približajte kolikor morete dokler ne splavajo spet na površje.

Rjavovrati ponirek je pozimi brez rjavega vratu
Podiceps grisegena

TEHNIKA
Milemetrov na vašem teleobjektivu ne bo nikdar preveč! Ker boste fotografirali večinoma ptice na vodi bo potrebno posnetke koregirati med +2/3 in +1 (ali celo več) zaslonke, zaradi odseva svetlega neba na njeni gladini sicer bodo ptice podosvetljene.

Ni komentarjev:

Objavite komentar