S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 3. februar 2012

PTUJSKO JEZERO POZIMI

Zima je tisti del leta, ko se na Ptujskem jezeru in podobnih akumulacijah zbere veliko ptic, vse dokler le-ta v celoti ne zamrznejo. Takrat se ptice premaknejo na nezaledenele dele tekočih voda. Velika večina teh ptic so naši zimski gostje, ki pri nas prezimujejo.


Na Dravi pod starim mestnim jedrom nam bodo galebi dobesedno jedli z roke. Na obrežju pa se na soncu greje prav pisana druščina.



Liske so razporejene po vsej vodni površini, čopaste črnice se držijo bolj zase v manjših skupinah.


Mojo pozornost so pritegnile liske, ki so se potapljale v plitvini pod mostom. Priložnost da naredim posnetke z novega zornega kota. Naj serijo naslovim POŠASTI IZ GLOBIN:




Po potapljanju na dih je sledilo gretje in urejanje na soncu. Lepo je vidna prirojena potapljaška oprema.


Velik del akumulacije nad jezom je bil že vkovan v led. V še nezamrznjenih delih so se stiskale velike jate galebov, čopastih črnic, zvoncev..., katere se je dalo zaradi velike oddaljenosti opazovati le prek spektiva. Najbolj zanimiv prizor dneva je bila prisotnost belorepca na ledu, ko je poskušal galebom izmakniti vsaj košček njihovega kosila. Belorepec je kljub svoji mogočnosti deloval neverjetno boječe! Pri opazovanju je nagajalo nizko zimsko sonce.


Pri športno rekreacijskem centru se je dalo na ledu opazovati večjo skupino mlakaric, kreheljcev in galebov. Kormorani so zasedli svoje položaje na valobranu.



TEHNIKA
Na obrežju in pod mostom za pešce v starem mestnem jedru se je dalo lepo fotografirati že z 200 mm objektivom. Na akumulaciji nad jezom pa je bilo 400 mm veliko premalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar