S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 14. februar 2012

ZIMA, ZIMA BELA

Letošnja zima je zobe pokazala šele v začetku februarja. Reka Krka se pri Novem mestu že toliko umiri, da je dober del okljuke okrog mestnega jedra popolnoma zamrznil. Krka je bila kar precej zamrznjena tudi nizvodno. Deli, kjer se je dalo vedno opazovati vodne ptice, so popolnoma spremenili svojo podobo.

Novo mesto

Krka v vasi Otočec

Pri gradu Otočec

Vodne ptice so se pomaknile višje po reki. Tako se je dalo v Novem mestu, na nezaledenjenih delih opazovati veliko večje število mlakaric, lisk in tudi galebe, ki tu niso prav pogosti gostje.

Uboge ptice se ljudem seveda zasmilijo. Zato jim prinašajo hrano v nerazumnih količinah. Nihče ne pomisli, da se bo tega spomnil še kdo drug in obrežje je posuto s krušnimi ostanki. Ptice pa v zameno prav pridno pozirajo.


Mojo pozornost je pritegnila neboječa zelenonoga tukalica, Gallinula chloropus. Verjamem, da se bo ta ista ptica spomladi spet spretno izogibala človekovi bližini in varno poskrbela za svoje mladiče.







Redko se zgodi, da lahko v tako kratkem času narediš toliko različnih posnetkov, sicer precej plašne ptice.


Dane razmere so so postregle ptice dobesedno kot na "pladnju". Prvi sončen dan po več dnevnem sneženju postreže s svežino in zanimivo svetlobo.



Sam nisem ravno najbolj navdušen nad fotografiranjem z mostov. Pogled od zgoraj je nekakšen narobe svet; fotograf zgoraj in ptica spodaj. Slike nekako ne "štimajo". Razen če nam vse skupaj ne uspe spraviti v kakšno zanimivo kompozicijo.


Večje ptice, ki so bolj odaljene se da fotografirati tudi z mostu. Z nekaj sreče nas bodo preletele in bomo uspeli narediti posnetek še v letu.




Zanimivo je, koliko sončne svetlobe se odbija od zasnežene pokrajine in osvetljuje ptice v letu tudi od spodaj.

NASVET
Pri fotografiranju ptic v snegu ali na zaledenjenih površinah ne pozabimo na korekcijo osvetlitve tam nekje med +2/3 do nekje +1 1/2, odvisno tudi od načina merjenja svetlobe. Najbolje je večkrat pregledati posnete fotografije in tudi histogram (o tem več v eni izmed naslednjih objav).

TEHNIKA
Vse fotografije ptic sem uspel narediti z zoom objektivom 70-200 mm, f 4.0 in dodanim 1.4X telekonverterjem na crop ohišju. Zaradi dobre svetlobe in stabilizacije v objektivu stojalo ni bilo potrebno. Čaplje pa s 400 mm brez stojala.

7 komentarjev:

  1. Pozdrav,
    lepe fotografije. Zanimiv je predvsem galeb z obročkom. Rečnih galebov z obročki ni prav dosti! Zelo zanimivo bi bilo, če bi poizvedeli, kje je bil obročkan. Če se ne motim, uporabljajo bele obročke Hrvati...

    lp, Matej G

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Matej!

      Tudi mene malo zanima kje je bil obročkan. Rečnega galeba sam še nisem videl pri nas v centru mesta. Verjetno boš ti bolj vedel kje dobiti podatke, lahko pa mi poveš na koga naj se obrnem. Številka belega obročka je S73B, na drugi nogi pa ima še kovinskega.

      LP

      Izbriši
    2. Bom poskusil izvedeti, od kod je. Načeloma je za podatke o obročkanih ptičih skrbel g.Dare Šere. Ne vem pa, če jih še vedno ureja...

      Izbriši
  2. Fotografsko in vsebinsko zanimiva ter lepa objava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljen,

    čudoviti posnetki, Bom število obročka posredoval Daretu, pa bomo kmalu iuvedeli od kje je...

    :-) dUšAn

    OdgovoriIzbriši
  4. Res prečudovite fotografije, še posebno mi je všeč zelenonoga tukalica, samo druga fotografija tukalice me moti, ker ima zaprt kljun v odsevu v vodi pa odprtega.
    Lep pozdrav Miha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo,
      meni je pa ravno zaradi tega zanimivega odseva všeč, drugače verjetno sploh ne bi našla mesta v objavi.

      LP

      Izbriši