S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 26. februar 2012

ŠKOLJČIŠČE JANEZA DRNOVŠKA - Sveta Katarina

Školjčišče se nahaja pred Ankaranom za nogometnim igriščem. Školjčišče kot naravna znamenitost naj bi bilo najbolj poznano po školjkah. Vendar so tile primerki na sliki verjetno eni lepših. A vseeno, ambient je zanimiv (če odmislimo kuliso pristanišča v ozadju) in nasip je definitivno grajen iz zdrobljenih školjk. Na tem relativno mirnem kraju so našle zatočišče tudi prenekatere ptice. Zanimivi so selitveni preletniki, kot tudi redni gostje.





V manjši laguni za nasipom sem opazil veliko mlakaric, kar nekaj martincev, z obale v laguno je preletaval togotnik, siva čaplja je oprezala za svojim plenom. Na kamnitem nasipu v morju je počival veliki škurh, za družbo je imel par čiger, ki sta lovili v bližini. Čez čas je priletel še par beločelih gosi, katerih je trenutno pri nas na obali kar nekaj.

Laguna za skoljčiščem.





Imel sem občutek, da so ptice navajene sprehajalcev na školjčišču. Tako lahko ptice opazujemo s školjčišča ne da bi jih motili.

TEHNIKA
Fotografije ptic so narejene s 400 mm objektivom na stojalu in 1.4X telekonverterjem, live view ostrenje, zamik proženja 2s, crop ohišje.

NASVET
V vetrovnem vremenu priporočam narediti resnično večje število posnetkov kot je to potrebno. Kljub solidnemu stojalu navadno veter vpliva na kvaliteto posnetka. Sunki vetra in tresljaji, ki jih povzroča, so zelo nepredvidljivi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar