S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 25. maj 2012

ŠENTJERNEJSKO POLJE

Šentjernejsko polje je s Krakovskim gozdom res prava oaza narave v dolini reke Krke in skupaj spadajo v ekološko omrežje NATURA 2000.Obisk polja je še posebej čarobem ko ga obsijejo prvi in zapustijo zadnji sončni žarki. Vse vmes pa nam ponuja ogromno, v vseh letnih časih.Med prvimi se na polje spustijo štorklje Ciconia ciconia.Navadno sem po krtinah videval posedati večje število kanj, tokrat so me presenetili rjavi lunji Circus aeruginosus.


Navadna postovka Falco tinnunculus je imela uspešno leto. Med osmimi postovkami za svojim plenom opreza še nekdo?


Črni škarnik Milvus migrans! Še eno veliko presenečenje. Sicer zelo razširjena ujeda je pri nas dokaj redka.


Pastiric, prosnikov, škrjancev, strnadov in ostalih pevcev ne manjka.


Najbolj pa sem se na koncu razveselil para črnočelega srakoperja Lanius minor, ki bo očitno spet gnezdil v Hrvaškem Brodu.

5 komentarjev:

 1. Lepa in zanimiva opažanja ter tudi fotke. Me pa zanima, če so tiste postovke res navadne? Namreč neobičajno je, da so v jati. Tako bi bolj pričakoval, da so rdečenoge postovke (pred 2 desetletjema bi lahko bile tudi južne postovke, ki so značilna kolonijska vrsta, vendar so pri nas zadnje gnezdile l. 1994).
  Za črnega škarnika je ta datum zelo sumljiv za gnezditev.
  Super tudi za srakoperja :)

  lp, Matej

  OdgovoriIzbriši
 2. Navadno postovko tu na tem mestu redno opazujem. Po moje gre za letošnji naraščaj? Črnega škarnika mi je določil Alen Ploj. Sam sem "ga" videl prvič. Gre morda za katero drugo vrsto?

  Hvala za vse ostale informacije in LP

  OdgovoriIzbriši
 3. Škarnik je zagotovo črni, možno je da bi gnezdil, čeprav sem ga opazoval 2 dni nazaj tudi na Brniku.. Lahko so tudi zelo pozni selivci, saj se nekatere ujede še selijo..
  LP,
  Alen

  OdgovoriIzbriši
 4. Lepe fotografije!
  So narejene z maskirnim pregrinjalom, in če so, kje ste postavili prežo? (ob grmovju, kar na njivi??)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vse fotografije v tej objavi so narejene kar iz avtomobila. Sicer pa večinoma uporabljam maskirno pregrinjalo (http://bernardfreebirds.blogspot.si/2011/03/fotografiranje-ptic-3-del-dodatna.html).
   Hvala in LP

   Izbriši