S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 10. maj 2012

VELIKI SKOVIK Otus scops

Tole seveda ni veliki skovik. Je pa pogost dnevni obiskovalec avtokampov, ko postopa okrog prikolic in opreza za kakšen poceni obrok. Razdelijo si območja in kljub obilici hrane, jo neradi delijo s kolegi. Rumenonogi galeb Pepe nas je spremljal vse tri dni in potrpežljivo čakal na svojo priložnost.

















Po našem kosilu je njegova potrpežljivost popustila. V ozadju levo tekmec spoštuje gospodarja tega območja in pridno čaka na ostanke, a na koncu ni izbral poguma, da bi se nam približal.


Ponoči pa se začnejo oglašati drugi prebivalci avtokampa. Veliki skovik je tista sova, ki ni čuk, in ga pogosto slišimo na obali, ko se znoči in se vrvež v kampu pomiri. O tem, da bi ga fotografiral, sploh nisem razmišljal. Želel sem si le, da bi ga opazil kje v krošnji. Z baterijo v roki se po deseti odpravim na sprehod po kampu. Skovikov v kampu je veliko in najtežje je ugotoviti iz katere smeri sploh prihaja njegovo oglašanje. Ko si prepričan, da si prispel na lokacijo kjer se je oglašal minuto pred tem, ugotoviš, da zdaj zvok prihaja iz povsem druge smeri. Nad svojim početjem kmalu obupam.

Naslednjo noč se zazdi, da skovik poje povsem blizu naše prikolice. Po pozornem poslušanju ugotovimo, da zvok prihaja iz najbližjega drevesa. Zvok deluje, kot bi prihajal od daleč, nato pa ugotoviš, da je v bistvu povsem blizu.



TEHNIKA
Pri fotografiranju skoraj nujno potrebuješ pomočnika, da ti pomaga poiskati in osvetliti skovika. Ker s seboj nisem imel dodatne bliskavice, so posnetki narejeni samo z bliskavico na aparatu. Pri fotografiranju v popolni temi z bliskavico, stojala ne potrebujemo. Pri vseh posnetkih pa bo verjetno potrebno popraviti rdeče oči. Oba posnetka sta narejena s 400 mm objektivom.

Galeb pepe še ni bil toliko pogumen, da bi jedel z roke. Zato je pri posnetku od blizu uporabljeno daljinsko prožilo, fotoaparat na stojalu in širokokotni objektiv 10 mm na crop ohišju.

1 komentar: