S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 11. september 2012

REPALJŠČICA Saxicola rubetra

Repaljščica je ptica odprte krajine in je tako ni težko najti, saj poseda na izpostavljenih razglediščih in opreza za hrano ali pa prepeva. Kjer teh razgledišč ni, tudi repaljščice verjetno ne bomo našli.


Ta razgledišča so navadno raztresena po večjih travnikih ali pašnikih, včasih pa tudi na obdelanih površinah, kjer je pridelek že požet. V tem primeru zelo težko postavimo svojo prežo dovolj blizu.


Skoraj sem že obupal, dokler nisem našel malo večjega grma, ki je bil nekakšno izhodišče za polete na travnike in polja. Po lovu so se repaljščice na ta grm tudi vračale na krajše postanke.



 
 
Sicer malo nenavaden ambient in ozadje za to ptico, a verjetno taki grmi na robu odprtih pokrajin služijo tudi kot prenočišča in zavetja ob slabem vremenu.


Je pa res, da tako kot vsako drugo selivko, tudi repaljščico v času selitve srečujemo v različnih, tudi netipičnih okoljih.


Za konec še klasičen portret.

Ni komentarjev:

Objavite komentar