S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 10. november 2012

POPLAVE

Noč ni obetala nič dobrega. Jutro je osvetlilo neprepoznavno pokrajino. Dolenjska jo je tokrat odnesla nekoliko bolje kot ostala območja po Sloveniji.
 

Habitat se za vse živali nenadoma spremeni in te se začnejo obnašati nekoliko drugače. Določena hrana je pticam postrežena dobesedno na pladnju. Visoke "stoletne" vode za seboj pustijo tudi veliko takih in drugačnih naplavin. Tu je nakopičena velika količina insektov in raznega semenja, s čimer si ptice rade postrežejo.


Na enem izmed takih krajev sem opazil izredno veliko število ptic pevk, v večini šmarnic Phoenicurus ochruros. V slabi uri zadnje svetlobe, vse do mraka, sem naredil kar lepo število posnetkov.

Šmarnice Phoenicurus ochruros

 
Sonce je zahajalo popolnoma z desne strani, zato je bilo treba loviti portrete, ko šamrnica gleda proti zahodu. Na srečo samčki izgledajo, kot bi bili nekoliko osiveli, kar naredi lep kontrast v tej svetlobi.
 
 
Če so oblaki delno zakrili zahajajoče sonce, so ustvarili lepo toplo difuzno svetlobo.
 
 
Pri direktni svetlobi se ni dalo izogniti presvetljenim ("prežganim") delom.
 
 
Pojedini se je pridružil še prosnik Saxicola torquata.
 
 
 
Bele pastirice Motacilla alba seveda tudi niso manjkale.
 
 
Severni kovaček Phylloscopus trochilus je bil v tej svetlovi bolj podoben kanarčku.
 
 
Svetloba se je spreminjala iz minute v minuto. Ko je sonce zašlo, je ostal samo še rožnato rdeč spekter. Ko sem že pospravil kamuflažo, sem še zabrodil v naplavine do kolen in naredil še nekaj posnetkov v mejnih pogojih.
 
NASVET
Pri fotografiranju v takih razmerah priporočam rezervna oblačila, predvsem hlače in obutev. Visoki ribiški škornji so še boljša rešitev.

2 komentarja: