S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 20. avgust 2013

MALO IN VELO BLATO - Pag

Tudi drugi del naših letošnjih počitnic je bil pisan meni na kožo. Teden dni v kampu Straško na otoku Pagu, kjer območij za opazovanje in fotografiranje ptic ne manjka. Večino juter sem tako preživel na Kolanskem Blatu južno od Novalje, naredil pa tudi izlet na Velo in Malo Blato.

Malo Blato

Malo in Velo Blato se nahajata na skrajnem jugu otoka, vzhodno od Povljane. Malo Blato se poleti v večini posuši in ostane le velika površina neprehodnega  trstičja. Zato opazovanje z opazovalnice ni bilo prav posebej zanimivo.


Velo Blato je polno sladke vode in je za opazovanje ptic zanimivo skozi celo leto. V veliko prospektih je kraj opisan kot pravi mali raj za fotosafari. In kot takega ga obiščejo tudi mnogi priložnostni "naravoslovni" fotografi. Rezultat takega fotolova je navadno veliko število splašenih vodnih ptic.

Velo Blato

Opazovalnica je postavljena na severo-vzhodnem delu jezera, ki je od kopnega ločeno s širokim pasom trstičja. Z opazovalnice se je v tem času dalo opazovati različne race, močvirnike in pobrežnike. Nad trstičjem je krožil rjavi lunj. Na sami vodni površini pa je bilo na stotine galebov.

Velo Blato - pogled z opazovalnice

Popoldanske ure so s severo-vzhodne strani že za opazovanje precej nehvaležne, saj se sonce počasi spušča za jezerom. Fotografiranje v to smer pa popoldan sploh nima nobenega smisla.


Po posušenem rastlinju se je kljub rahli burji podilo veliko liščkov in ostalega "drobiža". Na pašnikih po pobočju za opazovalnico se je dalo videti kupčarja in škrjance, ki pa so se mi spretno izmikali.

Obisk območja bi bil gotovo veliko bolj zanimiv v času spomladanske ali jesenske selitve, ki se bo počasi začela.

2 komentarja:

  1. Je uspelo kaj dobrih fotografij?

    OdgovoriIzbriši
  2. Malo in Velo Blato sem šel bolj pogledat, ker sta bila za vsakodnevni obisk preveč oddaljena. Tako sem fotografiral na Kolanskem Blatu. Objave sledijo.

    LP

    OdgovoriIzbriši