S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 10. februar 2015

MALA UHARICA V SOJU ŽAROMETOV

Zima in sneg sta velik zaveznik malih glodalcev. Zato so sove primorane loviti tam, kjer njihova hrana prileze na plano. In obcestni količki so jim v veliko pomoč. O tem smo debatirali pred kratkim, zato se odpravim na Šentjernejsko polje preverit, kako zgleda teorija v praksi. Na moje presenečenje v radiju slabih dveh kilometrov naletim na tri male uharice. In kmalu ugotovim, da vgrajena bliskavica ni namenjena tej vrsti fotografije.


Druga sova me je spustila v domet moje bliskavice.


Ker pa sam zelo nerad uporabljam bliskavico, poskusim narediti posnetek brez nje. Sova je bila na srečo zelo potrpežljiva in mi pozirala v soju avtomobilskih žarometov. Nastavitve na fotoaparatu so bile "navite" do skrajnih meja: maksimalna občutljivost tipala 12.800 ISO, maksimalno odprt zaslonka 400 mm objektiva - f 5.6 in čas osvetljevanja 1/50 s, kar je za fotografiranje z roke - brez stativa in brez stabilizatorja čista igra na srečo. Kljub vsemu je nastal dokumentarno uporaben posnetek male uharice.

1 komentar: