S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 26. februar 2015

MLAKARICA, KONOPNICA ALI DOLGOREPA RACA

Prepoznavanje rac je, kadar gre za samce, dosti bolj enostavno kot pri samicah. Tu pa so kaj kmalu vse race - race mlakarice.


Primer: Na gladini gramoznice plava raca. Ker je v sosednjih gramoznicah veliko mlakaric, jo lahko (pre)hitro določimo za mlakarico. Prva stvar, ki bi bila lahko sumljiva, je ta, da je bila tu sama, vse kolegice pa v drugi gramoznici. To seveda ni nemogoče. Ko so se mlakarice dvignile v zrak, se jim ni pridružila. To bi lahko bil drugi znak za dvom. Pogled skozi daljnogled še ne razkrije vseh podrobnosti. Skozi spektiv pa je dvom, da gre za mlakarico, že veliko večji.


Ker moja fotografska oprema ni primerna za digiskopijo in knjiga ni bila pri roki, sem si doma pomagal s fotografijo (pa čeprav slabo) in s spominom. Poklopilo se je več prepoznavnih znakov in raca je bila določena za konopnico. V prihodnje bo določitev samice konopnice dosti lažja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar