S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 21. februar 2015

ZVONCI PTUJSKEGA JEZERA


Zvonec, še eden zimski gost, ki sem ga neuspešno "lovil" že dolgo časa. Po različnih celinskih vodnih površina se v zimskem času pojavljajo ali prezimujejo v manjših skupinah ali celo posamič, na dravskih akumulacijah pa se zberejo v večjem številu.


Samec je s svojo kontrastno pojavo in značilno obliko nezamenljiv. Na daleč in v slabi svetlobi deluje popolnoma črno-belo, v resnici pa je njegova glava temno zelena, kar je odvisno od kota gledanja in svetlobe.  Samica se drži podobno, je pa skoraj cela temna z belo progo ali zrcalcem. Glava pa je v resnici temno rjava.


Posnetki sicer niso prav posebej dobri, saj je na originalnem posnetku narejenega precej izreza. A bližje kot tokrat jih še nisem imel.


Zvonci so bili fotografirani pri jezu v Markovcih, kjer se da v zimskem času pogosto opazovati tudi kakšno belolisko (levo) in zimsko raco (desno).

Ni komentarjev:

Objavite komentar