S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sobota, 10. marec 2018

ZLATA PROSENKA Pluvialis apricaria

Hud mraz in za ta čas predebela snežna odeja je mnoge ptice selivke primorala, da so se ustavile na redkih kopnih površinah in se poskusile nahraniti in odpočiti za nadaljevanje svoje poti.


Tako smo lahko opazovali tudi vrste, ki običajno bolj skrivnostno prečkajo naše kraje. Pri nas na Dolenjskem je praktično vsaka, še tako majhna zaplata izpostavljene trave, gostila vsaj nekaj prib in jato škorcev.


Vsako tako prizorišče si je bilo vredno pobliže pogledati. V množici ptic se je lahko skrivalo tudi kakšno presenečenje, kot recimo zlata prosenka.


Zlata prosenka se je ustavila na svoji dolgi poti na sever, nekatere pribe pa bodo našle gnezdišče tudi pri nas.


Prehranjevanje je bilo izredno intenzivno in ptice so se bile za velikega deževnika pripravljene precej približati.


Dostikrat se zgodi, da so ti "severnjaki" dosti manj dovzetni za našo prisotnost.


Kot fotografa me pri gledanju izvrstnih fotografij vedno zanima tudi ozadje njenega nastanka, tako imenovano "behind the scenes". Tokrat se je kot izvrstno in predvsem udobno izkazalo fotografiranje iz avtomobila. Na koncu so ptice prišle celo preblizu in sem jih lahko naprej le opazoval. Svetlobe je bilo malo, zato sem si pri nekaterih fotografijah pomagal z bliskavico. Na koncu še zahvala Sandiju Božiču za sporočilo o zanimivem obisku in Janiju Vidmarju za manevriranje z avtom : )

Ni komentarjev:

Objavite komentar