S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

četrtek, 2. april 2020

MALA MODRA ČAPLJA


Upoštevanje zlatih fotografskih pravil kot je na primer "golden hour time", včasih ne prinese želenega učinka. Sploh če si obrnjen v napačno smer. Pri fotografiranju te male bele čaplje sem bil obrnjen za 180 stopinj narobe, na zahod, proti soncu. Z osnovnimi nastavitvami pri obdelavi posnetka se ni dalo znebiti modrega nadiha na beli ptici. Zato sem ga pustil in še malo poudaril.


Seveda nam večina programov za obdelavo fotografij omogoča tudi take popravke. Pri barvni korekciji je potrebno samo zmanjšati vrednost modrega kanala in malenkost še cyan kanala in modri nadih bo izginil.


Na zgornjem posnetku se mi ta "nadležna" modrina na ptici zdi prav v redu. Je kot protiutež modrini zgornje tretjine posnetka in tako lepo dopolni barvno kompozicijo.


Čaplja se je na koncu le postavila malo bolj na pravilno stran. Kljub temu se mi prvi trije posnetki, narejeni v čisto kontra svetlobo, zdijo s  fotografskega vidika bolj zanimivi. Preprosto so boljše fotografije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar