S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 10. junij 2012

BELOVRATI MUHAR 10K Ficedula albicollis


V letu 2008 je bilo na pobudo Ljubljanske sekcije DOPPSa v Krakovskem gozdu nameščenih 32 gnezdilnic namenjenih belovratemu muharju. Postavljene so bile v dveh različnih predelih gozda; v gozdu, kjer se gospodari, (levo) in v  pragozdu (desno):


Več o podrobnostih projekta lahko preberete na spletni strani Gnezdilnice. Prva uspešna gnezditev je bila potrjena šele letos, 12. maja 2012. V gnezdilnici 10K je bilo preštetih 7 turkizno modrih jajc.

foto: Dare Fekonja

O lastniku ni bilo dvoma. Takoj po našem odhodu je najdbo potrdila še samička, ki je nato nadaljevala z valjenjem. Samička se je v jutranjih urah sama hranila v okolici na približno 35 - 45 minut. Njena odsotnost z gnezda navadno ni bila daljša od 6 minut.




Hranjenje sem prvič opazil 23. maja. Samička je prinašala hrano, ki jo je večinoma nalovila sama, čeprav je bil samček s polnim kljunom hrane vedno kje v bližini. Njegova pomoč pride verjetno bolj do izraza, ko so mladiči že nekoliko večji.


FOTOGRAFIRANJE v gostem gozdu je izredno težavno. Ob sončnem vremenu svetloba pronica le na določena mesta. Imeti moramo srečo, da situacija ni prekontrastna (kar se v večini primerov ne zgodi) in da se bo naš portretiranec odločil posedeti na kakšnem takem mestu. V takem primeru si lahko pomagamo le z doosvetljevanjem z bliskavico. To počnem zelo poredko in to navadno le v dokumentarne namene.


Zgoraj - samička fotografirana z doosvetlitvijo (na isti veji kot samička dva posnetka višje) in sonce ni obsijalo veje. Ne pozabimo na malenkostno kompenzacijo bliskavice (od -2/3 do -1), da se ozadje, do katere blisk ne seže z enako močjo kot do motiva, zariše v realnih barvah in brez senc. Kljub temu je fotografija nekoliko nenaravna, a je razlika očitna.


Glede na količino posnetkov v tej objavi se zdi, da je fotografiranje ob gnezdilnici enostavno. Daleč od tega in niti približno podobno fotografiranju ob zimski krmilnici! Ena težje fotografiranih vrst v moji zbirki. In če dodam še vse vremenske in druge peripetije definitivno najtežja naloga.

1. junija sta bila obročkana oba starša in 6 malih belovratih muharjev. Hranjenje je bilo že veliko bolj intenzivno. Hranila sta jih oba, 12 X na uro.

foto: Dare Fekonja
Naša prisotnost ob gnezdu za popis, fotografiranje in obročkanje muharjev v štirih različnih dneh je bila minimalna in kot kaže, ni preprečila muharjem, da ne bi speljala mladičev. Za boljšo predstavo prilagam še fotografijo s fotografiranja staršev med hranjenjem mladičev.


Večkrat sem razmišljal, kdaj padejo vsa ta drevesa, ki padejo sama od sebe. To sem ugotovil na enem izmed fotografiranj belovratega muharja.



Zahvala in pohvala za profesionalnost in odzivnost gasilcev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar