S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

ponedeljek, 18. junij 2012

CARSKA BARA

Stari Begej -Carska bara se nahaja 17 km južno od mesta Zrenjanin v Vojvodini. Sam ribnik Carska bara se nahaja med vasjo  Belo blato in starim Begejem, ki je od novega Begeja (reka, ki se izliva v Tiso) ločen z nasipom. Sam naravni rezervat obsega še ribnike Ečka (severno in zahodno od vasi Belo blato), ki so največji v Srbiji in poplavne ravnice okrog ribnikov.


Za opazovanje ptic sta najbolj zanimiva prav Carska bara in Stari Begej, čeprav ptic ne manjka na celotnem območju parka. A bodite previdni. Fotografiranje na območju ribnikov ni zaželjeno.


Takoj ko pripeljemo v širše območje Carske bare, se nam bodo ponudile neštete priložnosti za fotografiranje ptic. Tudi iz avtomobila se da narediti kakšen posnetek.



Do Carske bare se lahko popeljemo z ladijco, ki pa med tednom nima prav zanesljivega urnika vožnje. Če imamo srečo, se lahko priključimo kakšni skupini. Izposoja čolna in raziskovanje v lastni režiji je boljša izbira in niti ne draga. Najbolje da se za čoln dogovorimo že dan prej in odrinemo naslednji dan zgodaj zjutraj.


Že po nekaj minutah veslanja so se na obeh bregovih začele pojavljati ptice, kot lučke na novoletni jelki. Tako hitro kot so se prikazovale, tako hitro so tudi izginjale izven dosega objektiva. Za spodbudo sta naju preletela še dva odrasla belorepca in izginila za krošnjami. Čez čas se je situacija izboljšala in fotografiranje je postalo zabavno. Najbolje so pozirali kvakači, kar me je zelo veselilo. (Ostali, ta boljši posnetki kvakača se bodo pojavili v objavi o kvakaču.)




Stari Begej je povezan z ribnikom Carska bara s kanalom. Vožnja po njem je spominjala na raziskovanje Amazonke.



Kasneje so se začele pojavljati pri nas redke in bolj skrivnostne rjave čaplje.




Sama opazovalnica na Carsko baro v tem letnem času ni ponudila parav dosti, nekaj labodov in čopastih ponirkov, ter živ žav v trstičju.


Na poti nazaj sem se posvetil še fotografiranju ptic v letu.






Tik pred odhodom na zasluženo večerjo nas preleti še črna štorklja.


V lokalu s pomenljivim imenom "Trofeja" se je dobro jedlo in pilo! Lokal se nahaja ob samem vstopu v območje Carske bare.


NASVET
Strogo se držite omejitev hitrosti in ostalih cestno prometnih predpisov, saj vas lahko ustavijo tam, kjer boste najmanj pričakovali. Pravočasno se oskrbite z gorivom, ker se lahko zgodi, da bo ravno vašega goriva na črpalki zmanjkalo. Fotografiranje v bližini ribnikov je bolj sumljivo kot ribarjenje! V poletnem času bo repelent proti komarjem dobrodošel.

TEHNIKA
Na celotnem obisku Carske bare nisem naredil niti enega posnetka s stojalom. Svetlobe je bilo dovolj, na čolnu pa je bilo stojalo neuporabno. Zato sem bil primoran večino posnetkov narediti z objektivom 70-200 mm f4.0 L IS (stabilizator) + 1.4X telekonverter. Kljub temu ne puščajte stojala doma!

Ni komentarjev:

Objavite komentar